sport en kanker
Lichter leven met kanker

Blijf actief

‘Dat is leuk’ denk je dan. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent hartstikke moe, je staat moe op en je gaat moe naar bed. Het liefst zou je de hele dag in je bed blijven liggen.

Hoe tegennatuurlijk het ook voelt, zorg dat je actief blijft. Dat is de beste manier om te zorgen dat je lichaam zijn conditie op peil houdt en voldoende weerstand opbouwt.

Is het altijd even gemakkelijk? Nee natuurlijk niet. Er zijn momenten geweest dat ik moest gaan zitten om mijn tanden te kunnen poetsen, omdat ik volstrekt buiten adem raakte van staand poetsen. Dat ik halverwege de trap hijgend naar boven keek hoeveel treden het nog was.

Na de eerste chemo voelde ik me te beroerd en te moe om me zelfs maar in mijn bed om te draaien.

En toch.

Zodra jij je iets beter voelt, zorg dat je iets gaat doen. Maakt niet uit wat. De een vindt het fijn om te wandelen, te ander om te fietsen. Al ga je maar een kwartier naar buiten. Je zult zien dat als je naar buiten bent geweest of op een andere manier actief bent geweest het je goed doet.

Je zorgt dat daarmee de uitgangspositie van je lichaam op peil blijft. Anders loop je het risico dat je lichaam na een half jaar chemotherapie of andere behandeling een slappe vaatdoek geworden is.

Als je het lastig vindt om jezelf op gang te houden, kun je je aansluiten bij een groep. Er zijn overal groepen speciaal gericht op (ex) kankerpatiënten en bewegen. In het ziekenhuis waar je behandeld wordt, weten ze hier vaak meer van.

Heb je geen zin om je bij een groep aan te sluiten, dan kan je ook afspreken met je partner of een goede vriend of vriendin dat je minimaal 1 keer per dag of per 2 dagen (wat je zelf wilt) bijvoorbeeld samen even een wandelingetje gaat maken.

Tai Chi en Qi Gong

Ben je op zoek naar een rustige en ontspannen manier om aan je conditie en fitheid te werken? Dan is Tai Chi en Qi Gong ideaal. Je bouwt langzaam je energie steeds meer op, je ademhaling en bloedsomloop worden beter. Daarnaast creëer je met de oefeningen uit  de Tai Chi en de Qi Gong rust in lichaam en geest.

Zelf sporten

Heb je voldoende zelfdiscipline of ben je gewend om te sporten dan kun je ook een standaard set van oefeningen maken voor jezelf. Eventueel kun je er variaties in aanbrengen.

Ik heb zelf een standaard set van oefeningen waar ik een paar verschillende workouts mee maak.

  • Zorg dat je een rustig plekje voor jezelf hebt waar je niet gestoord wordt.
  • Vaak is het fijn een min of meer vast tijdstip te kiezen waar je je oefeningen op doet. Je lichaam en geest stellen zich hier op in. Je slijt als het ware een gewoonte in. En gewoontes kosten ons nou eenmaal minder energie om uit te voeren dan nieuwe activiteiten. 
  • Als je het fijn vindt kun je muziek erbij opzetten. Kijk voor jezelf wat voor muziek je prettig vindt. De een vindt het fijn om muziek te hebben die een flinke dot energie geeft. De ander houdt misschien juist meer van rustgevende muziek.
  • Ik zorg dat ik altijd een min of meer vaste volgorde heb voor mijn oefeningen. Onthoud: ingesleten patronen kosten je minder energie!

Voorbeeld Workout

Ik start altijd met een aantal stretchoefeningen zodat mijn lichaam ontspant en tegelijkertijd voldoende opwarmt. Daarna ga ik de volgende onderdelen langs:

  • Buikspieren: setje van 3 x 10. Ga plat op je rug liggen en leg je handen onder je billen, zodat je je bekken (SI gewrichten) ontlast. Til je benen gestrekt tot iets boven de grond. Laat ze langzaam zakken zonder de grond aan te raken. Til ze vervolgens weer langzaam op. Herhaal dit 10 keer.
  • Bil- en beenspieren: setje van 3 x 10 links en rechts. Ga op je linkerzij liggen met je benen gestrekt. Ondersteun je hoofd met je linkerhand. Zet je rechterhand voor je op de grond. Dat helpt om je evenwicht te bewaren. Til je rechterbeen gestrekt op en laat hem langzaam weer zakken. Doe dit 10 keer achter elkaar. Draai dan op je rechterzij en doe hetzelfde met je linkerbeen.
  • Rugspieren: setje van 3 x 10 links en rechts. Ga plat op je buik liggen met je armen en benen gestrekt. Zorg dat je jouw hoofd niet optilt, maar blijf naar de grond kijken. Je nekspieren kunnen zich op deze manier beter ontspannen. Til tegelijkertijd je rechterarm en je linkerbeen op. Houd ze hierbij gestrekt.
  • Armspieren: setje van 3 x 10 links en rechts. Je kunt met gewichtjes werken of met flesjes gevuld met water. Als je niet getraind bent, begin met wat lichtere gewichten. Houd de gewichten in je handen met je armen gestrekt langs je lichaam naar beneden. Til om en om je linker- en je rechterhand naar je schouder. Doe dit 10 keer voor zowel links als voor rechts.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *