leven met kanker
Lichter leven met kanker

Positieve gedachten helpen écht

Er zullen genoeg momenten zijn dat je er helemaal doorheen zit. Of dat je zorgen maakt over allerlei dingen. Komt de kanker terug? Slaat de behandeling wel aan? Hoe doe ik dat met de zorg voor mijn kinderen of kan ik het straks allemaal combineren met mijn werk? Misschien zie je op tegen alwéér die volgende behandeling. Of heb je last van allerlei vervelende bijwerkingen.

Genoeg dingen om je druk over te maken dus.

De kunst is om te zorgen dat je, juist als het zwaar is, jezelf  ‘voedt’ met gedachten die je positieve energie geven. Jezelf met negatieve gedachten voeden, helpt je alleen van de regen in de drup.

Wil dat zeggen dat je je niet verdrietig of boos mag voelen? Natuurlijk niet. Als je je boos of verdrietig voelt, vooral gewoon laten gaan. Je hoeft je emoties niet te onderdrukken. Sterker nog, hoe meer je ze probeert te onderdrukken, hoe hardnekkiger ze vaak worden. Wat wel kan helpen is om te zien, dat je weliswaar emoties hébt, maar dat jij je emoties niet bént.

Dat maakt dat je minder in je emoties meegezogen wordt.

Ondanks het feit dat vooral mijn chemogedeelte pittig was, heb ik me gedurende het hele behandeltraject redelijk happy gevoeld.

Geluk zit niet persé in hele grote dingen. Het zijn soms juist de kleine dingen die je gelukkig maken.

Door de prednison die ik slikte, werd ik ’s ochtends steeds erg vroeg wakker. Maar wat kon het mooi zijn als ik het gordijn open trok en ik zag het langzaam buiten licht worden.

En ondanks het feit dat ik officieel ‘kankerpatiënt’ ben, voel ik me een gelukkig en gezegend mens. Elke dag even stilstaan bij iets waar je blij mee bent, helpt. Dat kan je partner zijn die jou steunt, of een lieve kaart of bloemen van een lieve vriend of vriendin. Je zus of broer die een lief berichtje heeft gestuurd. Of het feit dat je super trots bent op je kinderen.

Het maakt niet uit wat het is, het kan net zo groot of klein zijn als je wilt. Door even hierbij stil te staan, geef je jouw ‘mind’ een positieve focus.

“Maak je niet druk over dingen waar je geen invloed op hebt.

Neem actie waar je wel invloed hebt”

Van veel dingen weet je vooraf niet hoe ze gaan lopen. Je bent bang dat iets op een bepaalde manier zal gaan lopen maar of dat zo is, weet je niet. In het Taoïsme spreken we van ‘verworven’ geest. Door allerlei ervaringen die we hebben opgedaan, stappen we met een gekleurde bril een situatie in. Het belemmert ons om open in het hier en nu te stappen.

Als je niet weet hoe iets gaat lopen, heeft het weinig zin om je daarover enorm druk over te maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *