Lichter leven met kanker

Zorg voor een goede voeding

Als je kanker hebt of hebt gehad, is het super belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen! En bij een goede verzorging hoort zeker weten goede voeding.

Niet alleen de kanker is een aanslag op je lichaam, vaak zijn de verschillende behandelingen dat ook.

Voeding bij kanker

Van sommige behandelingen dalen je bloedwaarden. Zowel je rode als je witte bloedlichaampjes kunnen dalen. Datzelfde geldt ook voor je bloedplaatjes. Dalen je rode bloedcellen teveel dan kan zuurstoftekort en kortademigheid een gevolg zijn.

Zorg in dat geval voor voldoende ijzerrijk en eiwitrijk voedsel. Verschillende soorten noten zoals amandelen, walnoten en pinda’s doen het goed. Maar ook linzen en peulvruchten, kip en gerookte zalm. Er is een prachtig boekje genaamd “Gezond eten rond chemotherapie” van José van Mill en Christine Archer-Mackenzie met mooie foto’s en makkelijke recepten, speciaal gericht op gezond eten rond chemotherapie.

Afgezien van het feit dat ik sowieso de 1e week na de chemo super misselijk was, veranderde door de chemo ook mijn smaak.  Mij hielp het om mijn eten visueel aantrekkelijk te maken.

invloed van eten op kanker

Lekker fris

Zorg ook dat je voldoende drinkt. 1,5 a 2 liter water is zeker de 1e week na een chemotherapie zeer aan te raden. Je lichaam is volgestouwd met gifstoffen en die moeten wel je lichaam weer uit. Het verkleint bovendien het risico op een blaasontsteking. Als het gif meer verdund is, brengt het minder schade aan in je blaas.

Ik had door smaakverandering op een gegeven moment geen zin meer in welk drinken dan ook. Fris, vruchtensappen, thee, alles smaakte even wee.

Heerlijk fris vond ik het om mijn eigen fruitwater te maken. Super makkelijk en in een handomdraai klaar. Doe een paar takjes verse munt in een kan met water. Mix het eventueel met wat mineraal bruiswater. Doe naar eigen behoeften een paar schijfjes verse appel, sinaasappel of ander fruit bij. Een paar ijsklontjes erin en klaar!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *